Behandeling
Bij borstkanker zijn meerdere behandelingen mogelijk. Welke behandeling het beste bij uw situatie past, hangt af van meerdere dingen:
- de soort borstkanker en de kenmerken van de tumor
- het stadium en of er uitzaaiingen zijn
- of er een erfelijke aanleg voor borstkanker is
- of u andere aandoeningen heeft
- uw persoonlijke voorkeuren
De meeste vrouwen krijgen een combinatie van verschillende behandelingen.
Lokale, regionale en systemische behandelingen
De operatie en bestraling zijn lokale en regionale behandelingen. Een lokale behandeling heeft effect op de borsttumor zelf. Een regionale behandeling pakt uitzaaiingen in de buurt van de tumor aan, bijvoorbeeld in lymfeklieren.
Chemotherapie, doelgerichte therapie en hormonale therapie zijn systemische behandelingen. Ze werken door het hele lichaam en kunnen eventuele (kleine) uitzaaiingen aanpakken.
Curatieve behandeling
Een curatieve behandeling heeft als doel de borstkanker te genezen. Dat betekent dat de kans op genezing groot is. Het is echter geen garantie.
Operatie
U krijgt bijna altijd een operatie. Dit kan een borstsparende operatie zijn, of een borstamputatie. Uitzaaiingen in de oksel kunnen verwijderd worden met een okselkliertoilet. Of een okselkliertoilet nodig is, wordt bepaald met een schildwachtklierprocedure.
Bestraling
Na de borstsparende operatie volgt bijna altijd bestraling Steeds vaker is bestraling ook nodig na de borstamputatie. U kunt ook bestraling op de lymfeklieren (oksel, hals, naast het borstbeen en sleutelbeen) krijgen als hier uitzaaiingen zijn gevonden.
Chemotherapie
Om de kans dat de borstkanker terugkomt zo klein mogelijk te maken, kan de arts ook een behandeling met chemotherapie voorstellen. De chemotherapie kunt u na de operatie (en bestraling) krijgen. Dit heet een adjuvante behandeling. Adjuvant bekent aanvullend.
Steeds vaker wordt chemotherapie vóór de operatie gegeven. Dit is een neo-adjuvante behandeling.
Hormonale therapie
Heeft u hormoongevoelige borstkanker, dan krijgt u vaak ook hormonale therapie. Als chemotherapie nodig is, start u meestal pas met de hormonale therapie nadat de chemotherapie afgerond is.
Doelgerichte therapie
Bij HER2-positieve borstkanker krijgt u naast chemotherapie ook doelgerichte therapie.
Controle
Na afloop van de curatieve behandeling blijft u, in overleg met u en afhankelijk van de situatie, 5 tot 10 jaar onder controle. Lees verder over nazorg en controle.
Palliatieve behandelingen bij borstkanker
Wanneer u uitgezaaide borstkanker heeft, zal de arts een palliatieve behandeling voorstellen. Het doel hiervan is om de ziekte te remmen en/of klachten te verminderen.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: bestraling, chemotherapie, hormonale therapie en doelgerichte therapie. In de afgelopen jaren zijn een aantal doelgerichte medicijnen voor uitgezaaide borstkanker beschikbaar geworden. Deze kunnen de levensduur van bepaalde tumoren behoorlijk verlengen.
Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek
Naast bovenstaande behandelingen kunt u soms deelnemen aan behandelingen in onderzoek verband (trials). U krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen
Onvruchtbaar door behandeling van borstkanker
Was u nog niet in de overgang toen u borstkanker kreeg, dan kunt u door de behandeling minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Als u een kinderwens heeft, is het belangrijk om die met uw arts te bespreken voor de start van de behandeling.
Chemotherapie en hormonale therapie kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid. In welke mate uw vruchtbaarheid bij deze behandelingen afneemt, hangt af van uw leeftijd, de soort medicijnen en dosis.
Maak jouw eigen website met JouwWeb